Min nya hobby

Nej, det är inte att klä mig som skogsmulle och vandra upp för varenda berg jag ser. Riktigt såå frälst har jag inte blivit. Men när vi inte är ute på adventures eller är ute och gör stan osäker så brukar vi gå på Nelsons biograf! De har nya filmer hela tiden och plus att det är jätebilligt, ungefär 45-50 sek! Så nu utnämmer jag mig själv till filmresencent a la Nils Petter Sundgren!
Dagen till ära tänkte jag resencera den senaste jag såg, nämligen Slumdog millionaire. Vad den handlar om kan ni läsa nån annanstans, men jag kan bara säga som så att den var jättebra! Dock trodde jag att det var en feel-good film, (som någon hade berättat), och när jag satt där uppladdad med cola och choklad tappade jag lusten helt och satt istället med en klump i halsen. Riktigt rörande var den. Musiken var så himla bra, ska absolut köpa soundtracket!
 

Poäng: HHHH



Andra filmer jag sett är:
Australia HHHHH (Andra gången jag sett den nu. Wonderful!)

Revolutionary road H (Störd film med Leo DiCaprio och Kate Winslett. Vill du bli förvirrad- se den!)

Benjamin Button HHHH (Alla som någonsin vart kära i Brad Pitt blir nyförälskade, I promise!)

He´s just not that in to you HHHH (Så himla rolig, en riktig feel-good film på riktigt!)

Shoppoholic HHH (Kul film där man blir väldigt shopsugen!!)

Son of a Lion HH (Film från Pakestan. Väldigt gripande och bra!)

Valkyrie HH (Film om andra världskriget. Kan inte vara annat än tråkig. Jo, spännande var den väl!)

Nu är det bara två veckor kvar på hela äventyret här nere på
Aotearoa (Jepp, I do speak Maori;)... Vi håller på att plugga med våra final projects för fullt. Jag, Sandra, Annica och Elin har världens bästa grej på G... Men tills nästa onsdag är det en hemlighet......


Expedition Sydön

Ojojoj, var ska jag börja.. Igår kom vi tillbaka till Nelson efter en tiodagarstrip runt södra Nya Zeeland.
På tisdagen rullade den nya Kulturturismbussen fram, Flying Kiwi. Bussen och själva åkandet är ett kapitell i sig, ingenting fungerade riktigt som det skulle, men det var kul ändå.. Jag, Sandra, Hanna, Elinor, Viktoria och Therese (a.k.a vårt adoptivbarn), satt i mitten, eller piazzan som vi döte det till och sjöng sånger och gjorde lekar.

Innan vi åkte kom premiärministern John Key till skolan och höll ett öppningstal. När han kom intågande till byggnaden stod vi alla utanför och log stort. Och vem fick ta i hand med honom tre gånger och även växla några väl valda ord...? Jo jaaag! Likaså Sandra och Therese som hade ställt oss längst fram. Han verkar vara en trevlig man, lycko Nya Zeeland. Själva får vi nöja oss med Reinfeldt. Inte kom han minsann till min skola nån gång. Och bytt handsvett har vi defenetivt aldrig gjort heller.
 
När hela kalaset var slut åkte vi iväg söder ut till Westport där vi checkade in på ett riktigt najs motell. Kollade på Ladder 49, grät floder när han dog och sen sov vi gott. Jag kan säga som så att jag aldrig sovit så gott som under den här resan! Ja, de hade sängvärmare på nästan varje ställe vi stannade på! Trippen över lag var jätterolig så dagarna bara flög förbi! 

Vi har sett glacierer, vandrat i regnskog, kollat på pingviner, gått på Maori-kultur-grej i Christchurch, ätit världens största hamburgare på Fergburger i Queenstown, tittat på runda bamsestenar i Moeraki, besökt AJ Hackett bungyjumping, tagit kort på Nya Zeelands högsta berg- Monut Cook, dansat en massa och nästan åkt på valsafari. Att vi nästan åkte på valsafari var lite komiskt.

Det var nämligen som så att vi hade bokat valsafari i Kaikoura klockan sju i torsdags morgon. Trötta men förväntansfulla blev vi upphämtade med en buss som skulle ta oss till hamnen och båten vi skulle åka ut med. Vi hade just satt oss tillrätta i skinnfåtöljerna och guiden hade nämt vilka som jobbar på båten, där ibland the very experienced captain. Vi hade inte åkt mer än en minut förän hela båten åkte på grund. Guiden såg skräckslagen ut, sa väldigt odiskret Oh shit, oh shit en så där femtielva gånger. Kändes väldigt tryggt kan jag lova. Det slutade med att vi fick åka tillbaka och fick inte se några valar. Istället åkte vi på vinprovning i Marlborough! Inte riktigt det samma, men helt okej.

Väl tillbaka i Nelson igår var vi trötta och utmattade. Så trötta att vi var tvungna att korka upp våra sex gratis vinflaskor vi fått av några rika ryssar i Kaikoura och avsluta det hela med en kväll på vårt kära Little Rock


   
1. John Key, 2. Having fun on the bus, 3. Pancake Rocks 



Molnen sprack upp och fram tittade Franz Joseph



Så här snygg är man i regnskogen, med en glacier i bakgrunden!


   
1. Coolt träd, 2. Lena hoppar bungyjump, 3. Stenar i Moeraki



Brudar vid Mount Cook


   
1. Mount Cook, 2. Chillar på min traktor, 3. Maoriman gör the powpheri



Christchurch



Den sötaste på hela resan, en blåpingvin på Antartica!


   
1. Pingviner, 2. och 3. Tjugo glada svenskar gick lös på den konstgjorda snön i Antartica!


    
Soluppgång i Kaikoura     





Kort och gott har vi haft jättekul, eller som vi säger på Nya Zeeland...Sweet as!!!

I DID IT!!!!!

I söndags gjorde jag det... Jag vet, jag lovade ju att inte göra det, men jag var helt enkelt tvungen: JAG HOPPADE FALLSKÄRM!  Och det var det absolut roligaste jag gjort i hela mitt liv! Visst var det också det äckligaste, men så himla värt det! Den första halvsekunden i luften var som total strömavbrott i hjärnan; alla signaler bara stängdes av och en liten röst långt inne ifrån skrek: "Helena, vad faan är det som händer nu???" Men efter den hundradels sekunden var det så fruktansvärt kul! 4.500 meter rakt ner, fritt fall i nästan en minut och därefter gled vi omkring i cirka fem- sex minuter.
Snacka om att jag inte kunde sova natten efter, kändes som jag dansade på moln!






















Finns inga ord att beskriva denna dag... *kärlek*


I eftermiddag ska vi iväg på tiodagarsturen, jajamensan, Kulturturismklassen goes
Expedition South Island!
Men innan dess ska Nyz Zeelands premiärminister komma till skolan och inviga den nya byggnaden, och självklart vill han trräffa de svenska eleverna, sa vi ska snällt sta uppradade och le at mr John Key!


Nagra bilder fran veckan som gatt

Klassen pa vag till Cabel Bay



Fyra ganger sa mycket far som manniskor pa NZ



Here I am!



Cabel Bay



What a view!



Har lases det vid brasan



Pa vag upp pa Mount Robert



En fin liten hog=)



Sno mitt i sommaren, kandes nastan som hemma i Sverige!



Nelson Lakes

Tre dagar vid Nelson lakes

Im alive!

Det där med att vakna på rätt sida gick riktigt bra den här gången. De tre dagarna ute vid Nelson lakes var hur kul som helst! Vi bodde i ett litet vandrarhem, Red deer lodge, som låg som i en dal mellan snötäckta berg (ja, du läste rätt, snötäckta!) och Nelson sjön. Riktigt vackert var det!
När vi kom fram gick vi en liten vandring, tittade på ålar och lyssnade efter fåglar. Kvällen spenderade vi i vårt vardagsrum som innehöll en massa fåtöljer, öppen brasa och ett tiotal stirrande hjorthuvuden på väggarna. Jättemysigt! 
Några satt och läste framför brasan, vissa gick ut och gick, och jag, Hanna, Elinor, Viktoria, Evert och Erik spelade kort. Erik fuskade på poker, Hanna och Elinor hade egna regler, Viktoria flörtade (av misstag?) med läraren, Evert skrattade och jag passade på att vinna spelet=) Eller nått i den stilen...

I torsdags besteg vi Mount Robert, på 1800 meter tror jag det var. Så framöver kan jag skryta med att jag har bestigit två berg! Det började med fint väder, men sen när vi kom upp på toppen var det snö och svinkallt! Jättefin utsikt var det, kändes som man var med i Sagan om ringen (ja, i den snutten där de går över berget och fryser halft ihjäl så klart).

Det absolut roligaste ever var ändå igår, för då åkte vi till Buller river för rafting!!! Det var fruktansvärt kul, kunde aldrig tänka mig att det var så roligt! I början var det lite småforsar och då skrek vi alla för fulla halsar, men sen kom riktiga forsar, alltså riktiga forsar! Våran båt välte i den värsta forsen och jag, Sandra och Hanna hamnade under och visste nte var vi var. Men vi överlevde och skrattade galet i chocktilstånden vi befann oss i en himla lång tid efteråt.

Efter alla strapatser åkte vi tillbaka hem till Nelson och slutade med indisk mat, jummie!!! 










=)

Ingen rolig dag alls

Nu är jag så trött, så trött! Igår var vi ute och hajkade vid Cabel bay, och visst var det jättevackert, men jobbigt! Vägen ner fick jag svinont i knät så jag fick glatt gå till apoteket och köpa mig en stödsocka när jag väl kom hem igen. Glad att jag överlevde dagen la jag mig i sängen och sov, med dunkande ben och smått frossa. Vaknade idag som en solstråle- not!  Kvart över sju ringde klockan och Helena steg upp på helt fel sida, muttrade något och åt sina flingor.

Dagen bestod av att bestiga Mount Everest, höll jag på att säga, men det var bara Mount Arthur idag (pheew). Fruktansvärt ont i benet och pissregn hela dagen. Jag frågade mig själv gång på gång vad detta hade med kulturturism att göra hela vägen upp till 1800 meters höjd. Inte en jävla aning. Det absolut bästa var att få duscha i en varm dusch när vi kom hem. Lycka!

Jo, jag vill tillägga att jag såg ett spännande djur. En brun ankliknande fågel som sprang som en galen struts. Den hette tydligen nått som lät som wäka på nya zeeländska. Hmm...?

Imorn ska vi ut på tredagarstur vid Nelson lakes. Jag har bestämt mig för att vakna på rätt sida imorn, så jag ska la försöka hålla mig till mitt rosenöra inatt, om jag inte får kramp och vänder mig om! Snark..

Ytterligare några äventyr

Nu blir jag alldeles yr, dagarna bara går och går! Idag är det torsdag har jag just konstaterat och bankkontot börjar likna en alkis innan bidragen trillat in... tom och desperat. Eller desperat och desperat.. Snarare förvirrad vart alla pengar tagit vägen! Ikväll är det i alla fall fest på skolan, lite som inspark, för nu har alla nya zeeländare kommit tillbaka från sina sommarlov, och då har vi blivit lovade pizza! *Jummie* 

Från måndagen till tisdagen nu i veckan var vi på äventyr i Golden Bay. Höjdpunkten för måndagen var något jag fortfarande känner mig rätt stolt över: nämligen att vi fiskade lax med kastspö och jag drog upp en alldeles själv! Jajamensan, djur- och naturintresset fortsätter blomma!

 



Min alldeles egna lax!


Andra saker vi gjorde var till exempel plocka frukt och titta på en källa med världens renaste vatten, eller Te waikoropupu Springs som det egentligen heter (där det var superduperviktigt att man inte pillade i vattnet.. men Sandra, den olydiga lilla råttan stoppade glatt ner handen och kände på det kalla vattnet i alla fall!)

 


Tisdagens höjdpunkt var en jättevacker strand med massa sanddynor. Fast det bästa var ändå alla sälbäbisar som bodde där! De var så söta och posade glatt för våra kameror som knäppte av en så där tretusen kort ihop! Hela området i Golden Bay var jättevackert, fullt med kullar, får och vatten. Jag väntade bara på att små hobitar skulle poppa upp, eller att de jättelika träden skulle dra upp sina rötter och promenera iväg.


Living la vida loca..eller?



     


Förresten, kom på vad jag ska göra om jag får tråkigt nån dag; gräva mig en grop tvärs igenom jorden, för då kommer man upp i Sevilla i Spanien! Hur coolt är inte det då!?!




Feeling happy feeling glad,
caus I've got sunshine in a bag

En snabb-resume av Australien i bilder

Resan borjade med nagra timmars vantan pa Christchurch flygplats,
dar Sandra och Johanna gladeligen bredde ut sig=)


   
...Val i the big city of Sydney akte vi runt med den har tjusiga bussen...



Tadaaa, har har vi det, operahuset i Sydney!




And strike a pose!


   
Massa nya kompisar hittade vi pa Zoot och akvariet



Hoghus och skyskrapor over allt, I LIKE!



Darling Harbour



"We are all God's children, black and white"  sa min nya aboriginal-pal


   
Efter tolv timmars resa kom vi till den vackra staden Melbourne!!


   
God mat, fina strander och annat smatt och gott



..Allt har ju ett slut och har var Sandra helt slut, tillbaka pa
Christchurch flygplats, i vantan pa bussen tillbaka till Nelson.



 



RSS 2.0